Zorgverleners

Voeding en leefstijl voor nierpatiënten

Bijscholing: Naar effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatienten ma 20 jan 14:30 – 18:30 VGZ hoofdkantoor Arnhem 

Op 20 januari 2020 zal de bijscholing ‘naar effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten’ plaatsvinden. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal Dr. Paul van der Boog, nefroloog LUMC, spreken over het potentieel voor gezondheidverbetering; de prognose en de de-medicalisering. Verder worden inzichten gedeeld over praktijkervaringen van voeding en leefstijl programma’s door o.a. Eddie van Breukelen en Femke Vlieland oprichters van Beterschappen. Tot slot zullen de verwijzingsmogelijkheden en informatiebronnen voor patiënten worden toegelicht door Evy van Kempen, beleidsmedewerkster van de nierpatientenvereniging NVN. Na afloop is er een gezond lopend buffet en een borrel. We zien uw komst graag tegemoet.

Aanmelden via deze link.

 

Programma:

 

Beterschappen richtlijnen voor zorgprofessionals

 

Voor zorgverleners die zich op hoofdlijnen én op detailniveau willen verdiepen in de voedingsvisie en richtlijnen van Beterschappen schreven we dit achtergronddocument Beterschappen richtlijnen voor professionals

  • Het document start met een heel precieze afbakening van onze doelgroepen, patiënten met redelijke nierfunctie, zonder en met donornier
  • Vanuit onze ‘6 leefregels voor nierpatiënten’ geven we van de eerste 5 ‘voedingsregels’ de verhouding tot Nederlandse richtlijnen
  • We werken de voedingsadviezen en nutriëntenadviezen uit in detail, met verhouding tot richtlijnen, aangevuld met rationale en additionele bronnen. Een collectie full-text brondocumenten is beschikbaar op aanvraag
  • We sluiten af met enkele uitgangspunten voor communicatie en samenwerking met patiënten en professionals