Beterschappen bijscholing VGZ

Voeding en leefstijl voor nierpatiënten

Beterschappen bijscholing VGZ

January 21, 2020 Uncategorized 0

Op 20 januari waren ongeveer 50 artsen, diëtisten, verpleegkundig specialisten, POH-ers en andere geïnteresseerden te gast op het hoofdkantoor van VGZ. Onderwerp van de bijscholing was ‘Naar effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten’. De dag was georganiseerd door Beterschappen, een initiatief van nierpatiënt Eddie van Breukelen en nierdiëtist Femke Vlieland om nierpatiënten te helpen hun gezondheid te verbeteren met voeding en leefstijl. VGZ ziet dit als een veelbelovend initiatief en ondersteunt Beterschappen in de ontwikkeling van een groepsprogramma voor nierpatiënten. Nierpatiëntenvereniging NVN, het LUMC en Stichting Arts & Leefstijl droegen ook bij aan het programma van de bijscholing.

 

Een deelnemer zei: “Het was echt een heel compleet overzicht, met mooie voorbeelden van hoe patiënten hun gezondheid kunnen verbeteren. Als eerste ga ik nu de 1-pagina leefstijl-anamnese van Arts & Leefstijl downloaden en uitproberen in mijn praktijk.”

 

Directeur van de nierpatiëntenvereniging Marja Ho-Dac opende de dag samen met Frank Elion, commercieel directeur van VGZ. Nefroloog Paul van der Boog van het LUMC presenteerde in detail over hoe leefstijl de behandeling van nierziekten verbetert door risico- en progressiefactoren te verbeteren en hoe leefstijl de bijwerkingen van medicatie kan verminderen. Hij sloot af met de conclusie: Medicatie waar het moet, leefstijl waar het kan.

 

Nierdiëtist Femke Vlieland van Beterschappen ontwarde de voedingsadviezen voor nierpatiënten die nogal verschillen per fase van nierschade. Ook ging ze met de zaal het gesprek aan over positief communiceren ondanks voedingsbeperkingen. Dat is lang niet makkelijk, zeker in de heftigste fasen van nierziekten zoals tijdens en vlak voor dialyse of transplantatie. Eddie van Breukelen en eerstelijns diëtist Mirjam van Delft presenteerden allebei praktijkvoorbeelden van succesvolle begeleiding met leefstijl: het Beterschappen groepsprogramma voor deelnemers met een nog redelijke nierfunctie en een verbeterd begeleidingstraject na transplantatie van het LUMC. Marja Ho-Dac, directeur van NVN presenteerde nieren.nl, waar inmiddels 20.000 bezoekers per maand komen, maar waar in de zaal nog niet zo veel gebruik van werd gemaakt. Tamara de Weijer, huisarts en oprichtster van Arts & Leefstijl activeerde iedereen met haar kijk op de barrières die artsen noemen als het gaat over leefstijl toepassen in de spreekkamer en gaf enorm veel praktische tips. De deelnemers sloten de dag af met een workshop met patiëntencasussen en een extra gezond lopend buffet.

 

Zowel op het eerste Beterschappen groepsprogramma als het verbeterde begeleidingstraject na transplantatie van het LUMC komt binnenkort vervolg. Wie interesse heeft om patiënten te verwijzen of zelf deel te nemen kan meer informatie vinden en contact opnemen via www.beterschappen.nl.