Verhoog je geluk en verlaag je bloeddruk met pure chocolade
Het is Valentijnsdag. Heb je nog geen cadeautje? Geef je geliefde
dan pure chocolade, want daar zitten echte ‘geluksstofjes’ in (fenylalanine en tryptofaan) en daardoor voel je je nóg gelukkiger en verliefder. En weet je wat? Chocolade verlaagt ook de bloeddruk. Een verdubbeld positief effect dus. Is je partner nierpatiënt en is bloeddruk dus heel belangrijk? Of ben je zelf nierpatiënt en wil je jezelf trakteren op iets lekkers? Haal dan vandaag nog die pure chocoladereep. En waarom puur? Daar kom je in deze blog achter.
Cacao verlaagt je bloeddruk
We hebben veel wetenschappelijke studies doorgespit en bij proefpersonen die dagelijks cacao namen ging de bloeddruk gemiddeld naar beneden met 5/3.5 punten (bovendruk/onderdruk). In deze studies werd wel erg veel chocolade of cacao geconsumeerd, maar ook bij realistische hoeveelheden kun je een bloeddrukverlagend effect verwachten.
Hoe werkt dat nou precies?
In cacao zitten allerlei goede stofjes. Voor de bloeddruk zijn vooral flavanolen en theobromine belangrijk. Flavanolen zijn polyfenolen en polyfenolen zijn antioxidanten die in groenten en fruit voorkomen. Antioxidanten zorgen dat schadelijke stofjes die vrijkomen tijdens processen in het lichaam, zoals bij ontstekingsreacties, verminderd worden. Theobromine is een stofje dat erg lijkt op cafeïne, maar anders werkt.
Ze verlagen de bloeddruk op een paar manieren:
- De flavanolen zorgen dat er meer stikstofoxide wordt geproduceerd door je bloedvaten en dat maakt je bloedvaten soepeler en wijder en dus je bloeddruk lager.
- Diezelfde flavanolen werken ook als ACE remmers (veel nierpatienten slikken ACE remmers als pillen voor de bloeddruk). ACE remmers zorgen dat er minder angiotensin II wordt gevormd, een hormoon met een vaatvernauwend effect. Meer cacao zorgt voor minder angiotensin II, en dus een lagere bloeddruk.
- Theobromine werkt onder andere als diureticum (een diureticum, ook wel ‘plaspil’, wordt vaak voorgeschreven naast andere bloeddrukpillen). Ook hierdoor daalt de bloeddruk.
Tips om meer cacao te eten
Pure chocolade, cacaopoeder en cacaonibs. Allemaal voorbeelden van hoe je cacao kan eten. We geven hieronder 3 tips.
1. Eet pure chocolade
Wij adviseren 1 tot 3 blokjes pure chocolade per dag met een minimaal percentage van 70% cacao. Waarom alleen puur? Flavanolen komen voor in de droge-stof van cacao, dus niet in cacaoboter. Daarom bevat witte chocolade, dat naast cacaoboter alleen suiker bevat, geen flavanolen. Hoe puurder de chocolade hoe meer cacao en dus meer flavanolen. Daarnaast is het belangrijk dat je chocolade eet zonder melk. De aanwezige melkeiwitten gaan namelijk de werking van de flavanolen tegen. Dus melkchocolade of chocolademelk helpen helaas niet. Chocolademelk op basis van plantaardige eiwitten is een goed alternatief.
En waarom niet meer dan 3 blokjes (30 gram)? Per hele reep (100 gram) bevat pure chocolade ongeveer 20 gram verzadigd vet. Volgens het Voedingcentrum is de maximale dagelijkse inname voor verzadigd vet ook ongeveer 20 gram. Een hele reep is dus zeker teveel, aangezien je ook uit andere voeding verzadigd vet binnenkrijgt. 3 blokjes lijkt ons dan een redelijke grens.
2. Probeer ook eens pure cacao
Je kunt bijvoorbeeld cacaopoeder en cacaonibs door havermout doen, of cacaopoeder in smoothies. Wat gunstig is aan cacaopoeder is dat het in vergelijking met pure chocolade veel meer flavanolen en minder verzadigd vet bevat, namelijk 12.9 gram verzadigd vet per 100 gram. Je kunt er dus ongeveer 50% meer van eten voor dezelfde hoeveelheid verzadigd vet. Ook cacaonibs hebben een gunstige verhouding flavanolen en verzadigd vet.
3. En wist je dat er ook ‘rauwe’ cacao bestaat?
Met rauwe cacao wordt bedoeld dat de cacaobonen ongebrand en koudgeperst zijn. Daardoor blijven er meer flavanolen behouden. Rauwe chocolade en cacaopoeder zijn dus nog nét iets gezonder, maar de smaak is wat anders en ‘raw’ wordt vaak extra duur verkocht.
Je bloeddruk verlagen met voeding
Als je dagelijks de hierboven geadviseerde hoeveelheid cacao eet heeft het een bloeddrukverlagend effect. We noemen cacao daarom een ‘superfood’ voor nierpatiënten. Er zijn nog veel meer van dit soort ‘superfoods’ die ook een bloeddrukverlagend effect hebben, zoals bietjes, groene groenten, lijnzaad en kurkuma. Misschien vind je ze niet allemaal zo lekker als chocolade, maar hoe meer je van dit soort voeding eet, hoe beter je bloeddruk zal zijn, en dat is weer goed voor je nieren.