Nieuw groepsprogramma met NVN en begeleiding na transplantatie met LUMC

Voeding en leefstijl voor nierpatiënten

Nieuw groepsprogramma met NVN en begeleiding na transplantatie met LUMC

March 13, 2020 Blog 0

Beste vrienden, geïnteresseerden, cliënten en partners,

Hoog tijd voor een Beterschappen update. Het jaar 2020 is goed van start gegaan met onze eigen bijscholing voor zorgprofessionals bij VGZ en er staan al weer een aantal mooie evenementen op de agenda. We organiseren samen met de NVN in mei-juni een volgende pilot van het Beterschappen groepsprogramma. Met het LUMC zijn we bezig met het opzetten van een netwerk waar mensen na niertransplantatie terecht kunnen voor hulp bij leefstijl en voeding. We worden hierbij gesteund door de Nierstichting.

Ook kun je in deze nieuwsbrief een verslag lezen van een oud-deelneemster van onze eerste cursus voeding en leefstijl voor nierpatiënten. Zij deelde haar verhaal in een heel leuk artikel in het NVN ledenblad de Wisselwerking.

LUMC en Beterschappen geselecteerd voor Nierstichting Challenge 2020

Ook in 2020 heeft de Nierstichting in samenwerking met de NVN weer projecten gehonoreerd ter verbetering van de zorg voor nierpatiënten. Één van de gehonoreerde projecten is het project Netwerk van eerstelijnsdiëtisten voor leefstijlbegeleiding na niertransplantatie, ingediend door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Beterschappen. Hier zijn we uiteraard ontzettend blij mee. Op korte termijn starten we met een klein aantal LUMC patiënten.

Nieuwe pilot van het Beterschappen groepsprogramma

Afgelopen november heeft onze eerste 4-daagse voeding en leefstijl cursus plaatsgevonden. Er zijn veel nieuwe voedingsinzichten opgedaan, Beterschappenproof recepten gekookt en vooral is er een groep gevormd die nog steeds met elkaar in contact is. Een inkijkje in de deelnemerservaring van Viola over onze workshops staat nu in het laatste NVN ledenblad de Wisselwerking.

Wil je ook weten hoeveel invloed je kan hebben op de gezondheid van je nieren met voeding en leefstijl? We gaan als pilotproject met de NVN voor de tweede keer een 4-daagse cursus voeding en leefstijl voor nierpatiënten starten. Tijdens deze cursus gaan we aan de slag om meer controle te krijgen over je eigen gezondheid. Afhankelijk van financiering en aanmeldingen organiseren we het groepsprogramma in mei/juni of september/oktober.

Wil je meer informatie? Op maandag 16 maart om 19:00 uur organiseren wij een webinar. Meld je via deze link aan.

Ook organiseren we op 20 april een informatiebijeenkomst over de NVN Beterschappen pilot. Heb je interesse? Meld je dan aan voor deze gratis informatiebijeenkomst of vul het interesse formulier in op onze site.

Voeding na transplantatie

Wat kun je beter wel en beter niet eten na een niertransplantatie? Onze nierdiëtist Femke Vlieland heeft samen met niertransplantatie patiënt Ivo een bijdrage geleverd aan het artikel ‘voeding na niertransplantatie‘ in de laatste editie van het ledenblad ‘de Wisselwerking’ van de NVN.